E-handel stiger år for år. Siden 2009 er andelen af danskere, der køber online steget fra ca. 50 % til 75 % i 2019. Selv dagligvarer er for alvor blevet populære online. I 2019 købte danskerne for ca. 141 milliarder kroner online. Det er ikke kun fysiske varer, vi køber. Serviceydelser, forsikringer mm. bliver også købt i stor stil.
Onlinehandel giver fleksibilitet
Onlinehandel giver store fordel for forbrugerne. En af de største fordele er fleksibiliteten. Hvis den fysiske butik ikke ligger på vej til og fra arbejde eller lige i nærheden af, hvor forbrugeren bor, så er det et indkøb, der skal planlægges. Det er naturligvis muligt at planlægge sine indkøb, men i mange tilfælde er det nemmere at gå online. I de fleste tilfælde kan vi få pakken sendt direkte eller tæt arbejde eller hjem.
Convenience er nøglen
En anden stor fordel er, hvad vi kalder convience. Der er bare nemmere online. Vi slipper for køen, at gå forgæves efter varer som er udsolgte og så hele transporten, som nævnt tidligere. Udvalget er langt større online. Derfor har nogle dygtige butikker også forlænget udvalget med en onlineshop, så kunderne kan se de mest populære modeller og farver i butikken og så kan de se og bestille resten online.
Butikkerne har tabt magten
I gamle dage, som ikke ligger så mange år tilbage, havde butikker, virksomheder og firmaer magten. De tog en pris for varerne, som forbrugerne havde meget lille chance for at vide, om det var den rigtige pris. En mulighed var at ringe til eller tage forbi en anden butik for at se, hvad varen kostede der. I dag er der flere forskellige prissammenligningssites, så forbrugerne ved præcis, hvad varerne koster. Det er ofte det første, de ser, når de søger efter en vare på Google. Forbrugerne har taget magten, hvilket har øget konkurrencen mellem butikkerne.
Research offline; buy online
Nogle varer er så dyre og specielle, at det er forbundet med en, for forbrugerne, oplevet risiko at købe dem. Derfor vil forbrugerne gerne se og prøve varen. Det gør de i butikkerne. De researcher i butikkerne (off-line) og går så hjem og køber varen online. I den situation er det naturligvis vigtigt for de fysiske butikker også at være til stede online – og endnu bedre er det, hvis de har givet så god en service i butikken, at forbrugerne også vælger at handle i butikkens webshop.
Øget onlinekonkurrence
Det er i det fleste tilfælde nemt at åbne en webshop. Hvis markedet er lukrativt, vil antallet af konkurrenter stige. For at kunne klare sig i den nuværende og sandsynligvis kommende hårde konkurrence er virksomheden nødt til at finde ud af, hvad dens konkurrencefordel er. Hvad gør virksomheden speciel? Det gælder også online eller rettere især online, hvor konkurrence er hård og går over landegrænser. Heldigvis foretrækker danskerne danske webshops, men hvor længe? Hvilke konkurrencefordel har din webshop?